En av de största utmaningarna inom produktfotografering är att fotografera vita produkter mot en vit bakgrund. Detta kallas även för High Key-fotografering. High Key-fotografering innebär att det är liten eller ingen kontrast i bilden. Den här sortens fotografering kräver noggranna förberedelser, framförallt vad gäller ljussättningen, för att försäkra att varken produkt eller bakgrund blir överexponerade.

Inom High Key-fotografering är det skuggor som definierar formen och djupet i produkten. Vårt mål här är att skapa fotografier, som kan användas på e-handelssidor och som kräver så lite redigering, som möjligt. En vit bakgrund och minsta möjliga kontrast och skuggor krävs för att skapa en bild, som framställer din produkt på bästa sätt.

Överexponerad. Ett vanligt misstag

Överexponerad. Ett vanligt misstag.

I detta inlägg kommer jag att dela med mig av några tips inom produktfotografering. Dessa kan hjälpa dig att skapa utmärkta bilder utan någon större ansträngning.

Såhär kommer du igång

Det behöver inte vara dyrt att skapa professionella vita produktfotografier. För att hålla kostnaderna nere kommer vi att arbeta med rekvisita, som både är enkla att använda och att hitta. Vi kommer däremot att fokusera desto mer på själva tekniken, som krävs, för att skapa ett önskvärt resultat.

Material som behövs

Material som behövs.

Material du behöver

  • Jag använde mig av en 16 mp DSLR APS-C-kamera för bilderna du kommer att se i detta inlägg. Alla kameror som har minst 6 mp fungerar dock bra. Eftersom publicering på internet är vårt främsta mål, så är många megapixlar inte särskilt relevant, då du ändå kommer att få förminska bilderna. Kameran måste dock ha ett manuellt exponeringsläge och en blixtsko att fästa en synkblixt i, men mer om det senare.
  • En synkblixt är vårt huvudljus. Detta kan också vara något annat studioljus, som du har tillgång till, så länge du kan fjärrutlösa det.
  • Ett radiosynk-set. Du kan också byta ut radiosynken mot en blixtsladd eller en blixt, som triggar huvudblixten att lösa ut. Målet här är att fjärrutlösa vårt externa huvudljus.
  • Tejp.
  • Ett ljusgrått papper av lite hårdare material att använda som bakgrund.Adhesive tape.
  • En softbox, i det här fallet har jag använt en 60 x 60 cm softbox. Du kan använda en mindre eller enbart ett vitt transparent paraply, som ljuset får slå igenom. Jag föredrar softboxar framför paraplyer, eftersom det senare sprider ut ljuset för mycket. Om du arbetar i en stor och öppen miljö så är det okej, men i en mindre miljö, exempelvis ett rum, blir det svårare att kontrollera ljuset med ett paraply.

Uppställning av materialet

Placera det hårda papperet på en plan yta och spänn upp det längs med väggen, så det ser ut som en böjd L-form. Du ska alltså inte vika papperet så mycket att det lämnar en synbar kant. Det vi är ute efter är en så jämn kurva som möjligt. Använd tejpen för att hålla papperet på plats.

Fortsätt sedan med att ställa upp ditt ljus och softbox. Använd ordentligt med ljus på produkten om du använder dig av en ljusgrå bakgrund. I annat fall kommer du att överexponera bakgrunden och produkten kommer bli för mörk framtill med högdagrar ovantill. Jag har använt mig av ett stativ för att hålla uppe synkblixten, men det fungerar också bra att fästa den på väggen eller på en hylla, alternativt låta någon hålla i den. Se bara till att den sitter stadigt. Du behöver inte tänka på själva fotograferingsljuset ännu, det kommer vi till senare.

Placera produkten på papperet och kameran framför produkten. Det allra bästa här är att använda ett stativ för kameran, då det ger den mer stabilitet och stadga. Att hålla kameran i handen, om du kan få hjälp av en stadig sådan, kan dock också ge bra resultat.

White Subject and White Background

Kamerainställningar

Börja med att ställa in din kamera på den högsta möjliga slutartiden, som synkar med ditt ljus. Detta kan skifta mellan 1/160 och 1/250. Genom denna inställning minimeras det omgivande ljuset i din bild. Jag tycker även om att ställa min ISO på lägsta möjliga, så att jag får så lite brus som möjligt i bilden.

Min bländare är inställd på F8. Det är ingen vald inställning dock; varje objektiv har en optimal bländarinställning där det fungerar som skarpast. Oftast ligger den mellan F8 och F11, men det kan skilja sig lite från objektiv till objektiv. Att ställa in min bländare på F8 innebär också att jag till exempel kan öppna bländaren till F5.6 vid behov av mer ljus, eller välja F11 (eller till och med F16) för att dämpa ljuset.

Andra inställningar jag använder är följande: jag fotograferar i RAW (om din kamera har detta alternativ är det alltid att föredra), vitbalansen ställer jag in på ”blixt” och fotograferingsläget ställer jag in på självutlösning (fem sekunder), för att minimera skakningar. Om du däremot fotograferar med kameran handburen behövs givetvis inte självutlösning.

Nästa steg är att mäta ditt ljus. Om du har en ljusmätare kan du använda den för att hitta den korrekta bländaren för din situation. I annat fall kan du provfotografera och kolla ditt histogram. Du kan antingen göra det direkt på kameran eller ladda ned bilden till din dator och göra det genom ett bildbehandlingsprogram. Alla inser inte det, men ett digitalt fotografi, om du har kameran i handen, ger dig en mycket exakt ljusmätare.

Såhär fungerat ett histogram: grafen representerar mängden pixlar i bilden. Den högra sidan representerar högdagrar och den vänstra sidan skuggor. Mittensektionen representerar mellantoner. Då vi sysslar med High Key-fotografering här är det normalt att pixelvolymen befinner sig på höger sida, vilket innebär en ljusare bild. Notera dock att histogrammets kanter inte vidrörs; det innebär att vi i just denna bild inte har någon utbränd (helt vit) eller helt svart pixel. Se alltså alltid till att pixlarna inte vidrör histogrammets yttersta kanter.

För att kontrollera ljusintensiteten kan du göra något av följande:

  • Öka/minska effekten på blixten. De flesta blixtar har minst ett alternativ för halv effekt och många blixtar kan gå så lågt som 1/128 av full effekt.
  • Ställ in en annan bländare (välj ett lägre nummer för att få en ljusare bild eller ett högre nummer för att få en mörkare).
  • Öka/minska ISO.
  • Kombinera dessa ovannämnda saker.

Att ändra slutartiden kommer inte påverka ditt huvudljus (det som kommer från blixten), utan påverkar bara det befintliga ljuset.

Den första ljusuppsättningen

För den första bilden börjar du med att placera huvudljuset precis framför, och lite ovanför, produkten. Softboxen ska peka mot produkten (på ungefär 1,5 meters avstånd). Se till att du har anslutit radiosynkarna på både kameran och huvudljuset. Om du använder dig av en blixtsladd eller på något annat sätt utlöser ditt huvudljus på avstånd är det bra att ta ett par bilder och kolla så att det fungerar ordentligt.

Ljussättning med en softbox och radioblixt

Ljussättning med en softbox och radioblixt.

En bra bild! En fördel med denna typ av ljusuppsättning är att den minimerar skuggorna runtom produkten. Om du vill ta bort bakgrunden från en bild, blir det alltså enkelt med denna slags uppsättning.

Den andra ljusuppsättningen

Det andra alternativet för att ljussätta produkten liknar den vi använde nyss. Denna kräver dock varken en softbox eller ett radiosynk-set/blixtsladd. Så länge du har en synkblixt och en kamera kan du komma riktigt långt. Det finns några saker du måste tänka på dock. Din synkblixt måste ha ett huvud som kan vridas uppåt eftersom du kommer att använda den på kamerans blixtsko. Det får dessutom inte vara för högt i tak, då ljuset ska studsa mot taket. Det allra bästa är om taket är vitt eller ljusgrått, så att inga färgskuggor hamnar på din produkt.

Ljussättning med flashgun

Ljussättning med flashgun.

Och den slutgiltiga redigerade versionen blir såhär. I båda uppsättningarna är tricket att underexponera väskan en aning, så att den sticker ut mot den vita bakgrunden.

Image Alt

Med denna lilla guide hoppas jag att fotografering, av vita produkter mot en vit bakgrund, inte längre är något problem!

Det var allt för mig i det här inlägget. Kom ihåg att om du behöver mer hjälp med att redigera bilder kan du alltidskicka dem till oss här på Pixelz.