I det här blogginlägget vill jag visa dig hur du justerar de manuella kamerainställningarna på din kamera för att ta högkvalitativa produktbilder till din webbutik. Genom att lära dig hur du använder de manuella inställningarna kommer du att kunna anpassa din kamera till din fotostudio och skapa otroligt snygga produktbilder som säljer!

Så snart du har din fotostudio klar (Gör det själv 1: Bygg din egen fotostudio billigt), är vi redo att börja fotografera produkterna. För grundläggande tips till fotografering av produktbilder läs: 8 enkla steg för perfekta produktbilder

Kamera

Idag utgår jag ifrån Canon’s grundläggande manuella inställningar. Oroa dig inte om du har en kamera av ett annat märke, bör du kunna hitta samma inställningar så länge du har ett ”manual mode”.

Kameraläge

När du har kameran, stativet och produkten på plats, kan du börja med att välja kameraläge. De flesta kameror har ett brett utbud av inställningar med jag brukar hålla mig till tre lägen: Manuell, Bländare och Automatisk.

Camera mode

 Manual mode

(Manuellt läge)

(Automatiskt läge med pop up blixt)

Som du kan se, så är bilden tagen i manuellt läge mycket behagligare att titta på. Det beror på att jag kan kontrollera alla bildinställningar och jag behöver inte oroa mig för att använda felaktiga automatiska kamerainställningar (såsom blixt, slutartid, bländare, etc).

 Camera mode

Bildformat

Eftersom vi kommer att gå igenom de manuella inställningarna i detta inlägg, låt oss börja med att välja bildformat. Om du kan välja att ta bildern i RAW, så gör absolut det. Du kommer i så fall att ha mer flexibilitet efteråt under bildbehandlingen. Om du inte har RAW, så rekommenderar vi att du väljer största möjliga storlek och format, vilket i många fall kommer att vara en JPEG.

 Camera mode

ISO-inställningar

Nästa steg är att välja ISO-inställningar baserat på ljuset i din studio. En generell regel är, att ju bättre ljus i rummet, desto lägre ISO-värde behövs. Genom att justera ISO kommer du att kunna ta skarpa och rena produktbilder.

TIPS: Vi rekommenderar att du börjar på ISO 200 och tittar genom kameralinsen för att se effekten på bilden. Om bilden är för mörk, öka gradvis ISO-värdet. Om ditt rum känns mörkt från början, hoppa direkt till ett värde mellan 600-1400. Detta gör att kameran öppnar upp sina ljussenorer så att produkten syns tydligt.

I min hemmastudio väljer jag 400 eftersom jag vill hålla ISO lägre för skärpans skull och samtidigt förbättra ljussättningen av produkten.

 Camera mode

ISO 400

ISO 1200

ISO6400

Här kan du se det på närmare håll! Lägg märke till att ju högre ISO, desto mer korn och ”störningar” kan man se i bilden. Ju mindre störningar i en bild, desto bättre kvalitet på bilden!

ISO mäter hur känsliga sensorerna, som tar bilden, är. Ju lägre siffran är, desto mindre känslig är din kamera för ljus och desto mindre brus i bilden. Det innebär att din bild kommer ha mindre brus och ”störningar”. Högre ISO behövs normalt i mörkare omgivningar, såvida du inte använder ett kamerastativ.

Ljussättning och vitbalans

Som du vet, placerar vi vår fotostudio nära ett fönster för att utnyttja det naturliga ljuset. Vackert solsken kan göra underverk för dina produktbilder, men man måste också mäta solljuset för att undvika överexponering samt för många skuggor och hårt, direkt ljus.

Det är extremt viktigt att se till att det inte kommer in direkt solljus genom ditt fönster.

Eftermiddagar är generellt den bästa tiden på dagen för att fotografera, men om du av någon anledning har direkt solljus som lyser in, så kan du använda ett lakan eller en vit gardin för att skyla fönstret. Det skapar ett jämnare ljus i din fotostudio.

Som du vet, så placerar vi vår fotostudio vid ett fönster för att utnyttja det naturliga ljuset. Vackert solljus kan göra underverk med dina produktbilder, men vi måste också mäta solljuset för att undvika överexponering samt ett felaktigt resultat med för många skuggor eller hårt, direkt ljus.

Eftersom vi inte kan kontrollera solen, så måste du anpassa dig varje dag: Om du har möjlighet att använda manuell belysning, gör det. Det ger dig mer flexibilitet och kontroll över ljussättningen. Vad gäller effektivitet och tidsbegränsningar, så får du möjlighet att jobba vid valfria tider under dagen, istället för att låta solen diktera dina arbetstider.

Nu är det dags att välja vitbalans så att kameran vet hur färgåtergivningen ska justeras korrekt. De flesta väljer automatisk vitbalans, vilket låter kameran avgöra vilken inställning som passar bäst till ljussättningen i studion.

Daylight

Daylight

Cloudy

Cloudy

Fluoresent

Fluoresent

Tungsten

Tungsten

Auto

Auto

Om du kikar på mina bilder, så är ‘Cloudy’ eller ‘Auto’ det närmaste vi kommer det ögat uppfattar. ‘Daylight’ kommer också nära, men jag tycker att det finns för mycket gult i den bilden jämfört med de två andra. Därför har jag valt att fotografera mina vackra pumps på eftermiddagen och jag valde ‘Cloudy’ som vitbalans, eftersom jag använder naturligt ljus och det var molnigt ute.

Tungsten

Bländare

Nästa steg är att ställa in exponeringen genom att först välja bländarinställning.

Very Low Aperture f1.4

Very Low Aperture f1.4

Very High Aperture f16

Very High Aperture f16

För en hemmastudio är det bäst att använda f16 eftersom vi vill ha hela produkten i fokus och visa våra kunder en så skarp bild som möjligt av produkten. Som du ser på bilden till vänster (very low aperture), så är det bara tåspetsen som är i fokus (inte bra!). En bra tumregel är att använda en bländarinställning på över f11 för att se till att det mesta av produkten hamnar i fokus – så ju högre, bländare desto bättre. Om din kamera, av någon anledning, inte går så högt, så välj den högsta bländaren kameran tillåter eller prova auto-inställningen!

Slutarhastighet

Nu ska vi välja slutarhastighet. Slutarhastigheten anger den tid slutaren är öppen medan du tar en bild. Slutartider under 1/60 av en sekund är för långsamt för att våra händer ska kunna hantera det och det blir nästan omöjligt att ta en skarp och ren bild. Vissa kameror har inbyggda ”image stabilizers” som kan kompensera för detta när man håller kameran, men det är alltid bäst att använda kamerastativ.

Eftersom vi använder ett stativ i vår fotostudio, behöver vi inte tänka på ”image stabilization”, vilket gör det enklare att välja en låg slutartid, såsom 1/13 för att få så skarpa bilder som möjligt. Eftersom vi fotograferar i en ”okontrollerad” ljussättning, är vårt mål att använda längsta möjliga slutartid för att ”trycka” in större mängder ljus i vår kamera. Genom att ställa in exponeringen först, är allt vi behöver göra att kontrollera vår slutartid, vilket gör allt så mycket lättare. Använd din ljusmätare för att göra detta – se beskrivning nedan.

Good to know

(Of a second: 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 1/1000 1/2000 1/4000)

Shutter Speed 1/10

Shutter Speed 1/10

Very High Aperture f16

Shutter Speed 1/100

Ljusmätare

Slutligen, låt kameran automatiskt fokusera på din produkt. Detta hjälper kamerans interna ljusmätare att avgöra hur mycket ljus som faller på produkten. Därefter kan vi justera inställningarna (exponering och slutartid) baserat på ljusmätarens resultat. Eftersom vi vet att vi vill ha en högre exponering, som f16, så använd det. Genom att använda kamerans ljusmätare, får du därefter hjälp med att ställa in slutartiden.

Den mittersta pilen betyder att vår kamera är inställd på neutral, vilket innebär att det vanligtvis är bra ljussättning. När den blinkande pilen i kameran flyttar sig till vänster om mitten (0), betyder det att objektet är för mörkt och vi måste kompensera genom att tillföra mer ljus, så slutartiden ska förlängas. När pilen rör sig åt höger, betyder det att objektet är för ljust och vi måste kompensera genom att minska ljuset, så då ska slutartiden gå fortare.

Too Dark

Too Dark

Perfect

Perfect

Too Light

Too Light

Fokus

När du handlar online och letar efter en specifik produkt, vill du se produkten som den verkligen ser ut. Jag gillar enkla, rena produktbilder som inte distraherar kunderna. Så tänk på att inte komplicera bilderna, sätt bara fullt fokus på produkten.

För att göra just det, väljer vi automatisk fokusinställning på kamera och lins, så att kameran ”fångar” och ”låser” produkten och behåller den i fokus. Vi behöver inte fokusera linsen, vilket kan vara svårt att göra med ögonmått. Efter några timmar i fotostudion kan ögonen bli trötta, och man tror att man ser klart, men det gör man inte. Ofta när man tittar på bilderna verkar de lite suddigare än man kommer ihåg, nästan som att kameran rört sig. Eftersom vi bara har ett objekt att jobba med, är det ett superbt tillfälle att låta kameran göra jobbet och låta bli att röra linsen.

Shoot & Evaluate

Ja! Äntligen är det dags att fota produkter! Rikta kameran mot objektet och håll avtryckaren halvvägs ner, så att kameran får lov att fokusera, coh tryck sedan hela vägen ner och ta fotot. Du kan justera inställningarna löpande om du märker att bilderna behöver mer eller mindre ljus. Ju mer du testar, desto mer lär du dig om vad du behöver göra.

Kom ihåg att ta så många bilder som möjligt, även från olika vinklar, så att du har mängder av bilder att välja på.

En fantastisk funktion hos Canon Powershot SX510 är att den har WiFi-kapacitet! Canon har skapat sin egna gratis app, CameraWindow, så att du kan granska och överföra dina högkvalitativa bilder eller videos till din dator, mobil eller surfplatta. Jag rekommenderar att du använder denna funktion eftersom det effektiviserar arbetsflödet för efterbehandlingen av dina bilder! Det är också väldigt smart för att snabbt dela bilder via sociala medier, vilket hjälper dig att marknadsföra din verksamhet online (tänk Pinterest!).

När du har fotat alla produkter kan du föra över bilderna till din dator med hjälp av en kortläsare eller via en app. Nu är det dags att spendera lite tid på att välja ut de slutliga bilder du vill använda framöver.

Image Alt

När jag har valt ut de bilder jag vill använda, behövs det lite bildredigering för att få bilderna att se så bra ut som möjligt!

Fortsätt följa våra ”Gör det själv”-guider!

Här får du en smygtitt på hur dina produktbilder kan se ut!

KAMERA RAW FÖRE

Camera Raw Before

KAMERA RAW EFTER

Image Alt