Som fotograf ställs man inför många utmaningar vid fotografering av reflekterande produkter, som glas, ädelstenar och metaller, men om man lär sig att forma och kontrollera ljussättningen, reflexer, ljusfläckar och andra osmickrande distraktioner, kan det vara lika enkelt som att fotografera icke-reflekterande produkter. I den här guiden kommer vi att använda flera olika ljussättningar för att visa hur man bör belysa reflekterande objekt och hur man får bilder med hög kvalitet, som kan förbättra din produkts framtoning och öka din försäljning.

Bemästra dessa 3 ljusinställningar för att minimera reflektioner i glas- och metallobjekt.

Fotografera färgat och ofärgat glas

Det finns ett flertal olika sätt att fotografera glas på, men den mest smickrande och visuellt optimala metoden är att belysa en glasprodukt bakifrån. Den här enkla tekniken kallas bakgrundsbelysning och den smickrar vilken glasprodukt som helst genom att använda sig av glasets genomskinlighet för att ge produkten den där fantastiska kristallklara känslan.

You can learn how to create a photo studio at home at a very low cost following Du kan lära dig hur man enkelt och billigt skapar en fotostudio om du följer stegen i vårt blogginlägg Gör det själv 1.

Steg 1: Arrangera ditt fotosetup

För att skapa en installation med bakgrundsbelysning behöver du en hyfsat stor yta att fotografera på, särskilt eftersom du kommer att hantera ett skört objekt. Lägg lite extra energi på att göra din studio (https://pixelz.com/blog/gor-det-sjalv-1-bygg-egen-fotostudio-billigt-se/) säker genom att tejpa ner sladdar och försäkra dig om att du använder ett stabilt bord eller annan stabil yta för att få ditt objekt på samma nivå som din ljuskälla.

Placera din ljuskälla bakom objektet som ska fotograferas så att det starkaste ljuset skiner direkt genom glasobjektet, då detta förhöjer de naturliga yttre linjerna och kurvorna av objektet. Om du har problem med att få objektet och ljuset på samma nivå, försök att sänka ljuset eller höja objektet med ett block. Det går bra att använda kontinuerligt ljus eller blixtljus när man ändå använder sig av ett kamerastativ.

Härnäst behöver man dämpa ljuskällan med ett paraply och/eller flera lager av papper eller tunt vitt tyg. Placera det vita papperet eller tyget mellan objektet som ska fotograferas och ljuskällan och komplettera genom att placera en vit kapaskiva under objektet och på båda sidor, som visat på bilden ovan. Kapaskivan kommer att hjälpa till att reflektera ljuset tillbaka på produkten och få ljuset att mjukt lägga sig runt objektet.

Det är även fördelaktigt att lägga vitt tyg eller papper ovanför objektet för att det ska reflektera ljuset ovanifrån på ett vackert sätt. Föreställ dig att man med den här låd-liknande uppsättningen försöker imitera mjukt fönsterljus – man vill att ljuset ska lägga sig mjukt runt objektet utan att skapa skarpa vita fläckar eller distraherande reflektioner.

För skarpare kontur och färger, prova att använda svarta kapaskivor på båda sidor om ditt objekt. Det här kommer att mätta objektets färger och framhäva glasets kanter. I bildserien nedan kan du se skillnaderna mellan att inte använda kapaskivor på sidorna, och att använda vita kapaskivor, svarta kapaskivor eller svarta kapaskivor placerade väldigt nära objektet. Tydligast är hur den yttre svarta linjen hos vasen gradvis blir mer definierad när pannåer används, när de är svarta eller när de är närmare objektet.

No boards – Reflections

Inga kapaskivor – reflektioner

White boards

Vita kapaskivor

Black boards

Svarta kapaskivor

Black boards in closer

Svarta kapaskivor nära objektet

Du kommer också behöva använda ett kamerastativ för att få en konsekvent bildserie av olika produkter. Försäkra dig om att ställa in stativet på exakt samma nivå som objektet, som ska fotograferas, för att få ett exakt perspektiv av objektet.

Slutligen, innan du börjar att justera dina kamerainställningar och ta bilder, dubbelkolla att det fotograferade objektet har blivit rengjort med glasrengöring och att det är rent från damm och fläckar. Det här kommer göra din efter redigering ännu snabbare!

Steg 2: Kamerainställningar

Beroende på vilken stil du väljer att använda för ljussättningen, ställ in din vitbalans i enlighet med stilen på din kameras interna meny. I den här guiden kommer vi att använda studioblixtar så vi har satt vår kameras vitbalans till blixt för att kompensera för eventuellt blått sken från ljuskällan. Om du är tveksam angående inställningarna, använd kamerans automatiska vitbalansinställning.

Du kommer att fokusera på ditt objekts yttre kanter eftersom din kameras autofokus behöver ett definierat område att fokusera på. Välj en del av ditt objekt som är tydligt och som din kamera enkelt kan känna igen. I vårt exempel har vi fokuserat på den nedre kanten av vasen då denna är mörkare och mer definierad.

Vi rekommenderar att man tar sina bilder i manuellt läge, då detta låter dig ha total kontroll över hur din kamera hanterar ljus och sparar dina bilder. Man bör sätta bländaren på f/11 eller mer, exempelvis f/16 för att få med så mycket detaljer som möjligt. På samma vis bör man använda så låg ISO, som möjligt (till exempel ISO 100), även detta för att bevara så mycket detaljer som möjligt och för att motverka osmickrande kornighet vilket är vanligt i bilder tagna med högre ISO.

Om du använder kontinuerligt ljus kan du välja att använda din kameras ljusmätare för att bestämma slutartiden. Då det är viktigt att överexponera bakgrunden i bilder med bakgrundsbelysning för att exponera objektet ordentligt kommer det förmodligen vara nödvändigt att justera ner slutartiden ett eller två steg från vad din kameras ljusmätare rekommenderar, vilket visas i bilderna nedan.

För ljus

För ljus

Perfekt

Perfekt

För lite ljus

För lite ljus

Var inte rädd för att ta testbilder och låta det ta lite tid att göra små justeringar i din installation och i dina kamerainställningar för att kunna ta så bra bilder som möjligt för att marknadsföra ditt objekt.

Du kan lära dig mer om hur du bäst utnyttjar dina kamerainställningar genom att läsa vårt blogginlägg Gör det själv 2.

Steg 3: Efterbehandling av dina bilder

Lyckligtvis bör motljuset ta bort alla småfel hos ditt glasobjekt, vilket förenklar din efterbehandling väldigt mycket. Skulle det ändå synas fläckar eller smuts så kan man klona bort dem. Efter att detta är gjort, arbeta med att ta bort mättnad och att städa upp din bakgrund till en ren, vit färg. Dessa enkla, snabba åtgärder kommer att få dina bilder att se fantastiska ut.

Bilderna nedan är tagna med samma bakgrundsbelysning, som vi beskrivit i den här guiden. Det fungerar tillsynes bra på alla objekt vi har använt oss av.

Fotografera detaljerade och glänsande produkter

Att fotografera glasprodukter är enkelt eftersom det är möjligt att överexponera själva glaset, medan andra reflekterande produkter, exempelvis solglasögon eller klockor har detaljer, som du inte kan ta bort med hjälp av bakgrundsbelysning.

Sådana produkter behöver man belysa på ett annat sätt så att kunderna kan se hela produkten eller hela objektet, som du försöker sälja.

Steg ett: Arrangera din ljusuppsättning

Du behöver ett större bord att lägga eller ställa ditt objekt på och en större ljuskälla, dämpad av ett paraply, placerat vänster om din produkt. Härnäst, häng upp ett vitt papper så att det hänger ner under din produkt eller det objekt som ska fotograferas, se bilden ovan. För optimalt resultat, fäst änden av papperet vid kameralinsens undersida för att reflektera ljus tillbaka på objektet och för att eliminera alla reflektioner framifrån.

Precis som uppsättningen med bakgrundsbelysning behöver man placera kapaskivan bredvid produkten på sidan mittemot ljuskällan, som kan vara antingen ett kontinuerligt ljus eller en studioblixt. Det bästa alternativet är att tejpa ihop två bitar av kapaskiva till ett ”V” för att böja det reflekterade ljuset runt produkten och uppnå ett mjukt, jämnt ljus.

Produktbilderna nedan visat både bra och dåliga ljussättningstekniker.

Reflektionerna i solglasögonen kommer förmodligen distrahera kunden från produkten och även försämra kundens uppfattning om produktens kvalitet.

Att fästa ett vitt papper vid undersidan av kameraobjektivet ger mycket mindre reflektion i objektet.

För att uppnå samma effektiva ljussättning, som kan ses i klockan på bilden till höger, flyttade vi vår ljuskälla från direkt sidobelysning till en 45-graders sidobelysning så att klockans framsida skulle bli ljusare utan att orsaka en ljusfläck i glaset.

Du behöver använda ett kamerastativ i den här sortens installation för att försäkra dig om att dina bilder förblir konsekventa genom fotograferingen. Placera din kamera något högre än vad du gör när du använder bakgrundsbelysning för glasprodukter, så att du fotograferar nedåt mot din produkt. Detta kommer att eliminera reflektioner och framställa produkten i en smickrande vinkel. Som alltid, se till att din produkt har blivit ordentligt rengjord.

Steg två: Ställ in din kamera

Precis som vid bakgrundsljussättningen behöver du justera din vitbalans enligt vilken sorts ljus du använder (volfram, fluorescerande, dagsljus, etc.). Att ställa in fokus är mycket enklare med solglasögon och klockor eftersom dessa sorters produkter innehåller mer detaljer, som din kameras autofokus kan låsa fast vid. Fokusera på de centrala delarna av ditt objekt och använd en bländaröppning på minst f/11 för att få skarpast möjliga bilder.

Med sidoljus är det bra att helt enkelt följa din kameras ljusmätare angående vad din slutare ska vara inställd på. Om du har problem med att hitta de rätta inställningarna, ställ in din kamera på ”Aperture Priority”, så kommer din kamera att optimera slutartiden åt dig.

Glöm inte att ställa in ISO till lägsta möjliga värde. Om du använder ett kamerastativ borde det inte vara några problem att använda ISO 100!

Steg tre: Efterbehandling av dina bilder

Korrekt utförande av tekniken med sidoljus innebär att du enbart behöver göra väldigt lite efterbehandling. Försäkra dig om att objekten, som ska fotograferas, är rena från fläckar och damm, att bakgrunden är så vit som möjligt, utan skuggor eller fläckar, och att färgen på dina produkter är korrekt. Det är även under efterbehandlingen, som du kan fixa defekter och skador på objekten, som inte gick att reparera innan fotograferingen, exempelvis repor eller slitage. Tveka inte att välja en produkt, placera den på vit bakgrund och lägga på egna skuggor vid behov. Bilderna nedan är alla fotograferade med sidoljusteknik.

Fotografera metallobjekt

Metallobjekt är de svåraste att fotografera på grund av att de reflekterar så mycket ljus.

Med de flesta, om inte alla, metallobjekt är det möjligt att se hela omgivningen på objektets yta.

Den här installationen med två ljuskällor kan verka komplicerad, men den går att montera ner i några enkla steg

Den här installationen med två ljuskällor kan verka komplicerad, men den går att montera ner i några enkla steg.

Följande belysningstekniker hjälper dig att framgångsrikt fotografera mindre metallobjekt utan distraherande reflektioner.

Steg ett: Arrangera din ljusuppsättning

Placera ditt objekt på en stabil yta, exempelvis ett bord eller ett block. Positionera sedan två stora studiolampor bredvid, en på varje sida. Båda ljuskällorna bör dämpas med paraplyer. Sedan hängs ett vitt papper i bakgrunden så att det sveper ner under produkten eller objektet som ska fotograferas. Detta fästs sedan vid undersidan av ditt kameraobjektiv för att blockera reflektioner i förgrunden och för att istället reflektera ett mjukt ljus på objektet.

Ingen kapaskiva behövs för den här installationen eftersom man använder sig av de två ljuskällorna, som mjukt och dämpat belyser produkten. Placera kameran på kamerastativet så att bilderna tas något nedåt på produkten, på samma sätt som i sidobelysningen

Vi rekommenderar att studioblixtar används för metallprodukter då detta tillåter mer kontroll av exponeringen, men kontinuerligt ljus fungerar också. Vad du än beslutar dig för, placera dina ljuskällor ovanför produkten på varsin sida, vinkla dem nedåt mot produkten och ställ in dem på samma styrka. Detta tillsammans med de dämpande paraplyerna hjälper till att fylla bilden med ett jämnt ljus utan att skapa fula ljusa fläckar på produkten eller objektet.

Innan du börjar att ta bilderna, se till att torka bort fingeravtryck eller fläckar, som du kan ha lämnat när du placerade objektet på platsen. Man kan torka rent objektet medan man håller på, men om det är möjligt, bär handskar så undviks detta steg.

Som visas nedan är ineffektiv belysning väldigt olämplig för metallprodukter, därför är det viktigt att man lyckas ställa in belysningen korrekt.

Undvik fula reflektioner i produkterna, vilket visas på bilderna till vänster, och försök att ta bilder med ett jämnt ljus utan reflektioner, som bilderna till höger.

Steg två: Ställ in kameran

Vi har redan förklarat de nödvändiga kamerainställningarna, som behövs för att uppnå den högsta möjliga bildkvalitet, som din kamera klarar av. Använd en bländaröppning på till exempel f/11 eller högre och en slutartid som exponerar din produkt ordentligt enligt ljusmätaren i din kamera. Ställ in ISO så lågt som möjligt, förslagsvis ISO 100, och fokusera på mitten av produkten för att försäkra att allting hamnar i fokus. Automatisk vitbalans fungerar oftast bra, men det kan också vara en bra ide att manuellt justera vitbalansen enligt i de ljuskällor, som används vid fotograferingen.

Steg tre: Efterbehandling av bilderna

Precis som i avsnittet om kamerainställningar, borde efterbehandlingen vara relativt enkelt. Använd verktyg för att ta bort fläckar, fingeravtryck, damm och andra problem eller skador för att få din produkt att se så bra ut som möjligt. Var extra noggrann med färgerna i bilden och framförallt, se till att bakgrunden är ren och vit.

Bilderna nedan togs med dubbel belysning ovanifrån.

Det finns många sätt att belysa reflekterande objekt på, men dessa tre enkla metoder kan få dina produktbilder att sticka ut i mängden och verkligen imponera på potentiella kunder!

Ibland kan efterbehandlingen av bilder kännas långdragen och seg, särskilt om du känner att dina produktbilder behöver mycket arbete för att se så bra ut som möjligt. Om du känner dig överväldigad, prova att lägga ut din efterbehandling till ett företag, som t.ex. Pixelz Detta kan få dina bilder att se bra ut på väldigt kort tid. Att delvis lägga ut arbetet förenklar din efterbehandling, så att du kan fokusera på att optimera de ovan presenterade belysningsteknikerna och sälja produkter.