E-handeln utvecklas konstant. Trots att trender kommer och går, finns det några saker som måste förbli likadana – speciellt när det gäller fotografering av kläder. I detta blogginlägg identifierar vi sju stora misstag många produktfotografer begår när de fotograferar kläder, samt diskuterar hur man undviker dem!

Bannlys dessa dåliga vanor i din fotograferingsprocess!

E-handeln utvecklas konstant. Trots att trender kommer och går, finns det några saker som måste förbli likadana – speciellt när det gäller fotografering av kläder. I detta blogginlägg identifierar vi sju stora misstag många produktfotografer begår när de fotograferar kläder, samt diskuterar hur man undviker dem!

Misstag #1: Inga förberedelser

Du vill att dina plagg ska se så bra ut som möjligt när du presenterar dem för dina kunder. Men, som du säkert vet, så kan kläder bli skrynkliga och börja se slitna ut efter lagerhållning och transport. Ibland händer det också att kollektionsprover inte är i toppskick när man får dem! Att förbereda kläderna är en av de viktigaste arbetsuppgifterna vid modefotografering, men ändå händer det att många fotografer hoppar över detta steg och istället förlitar sig på Photoshop för att fixa till rynkor, fläckar eller annat. Men kom ihåg att Photoshop inte kan trolla. Det tar tid och kräver erfarenhet att bemästra avancerade redigeringstekniker och ju mer redigering en bild behöver, ju mer destruktivt är det för bildkvaliteten. Därför är det bäst att ta så bra bilder som möjligt redan från början, och endast använda Photoshop för att finjustera och färgkorrigera.

Se till att produkten ser så bra ut som möjligt innan du fotograferar!

Se till att produkten ser så bra ut som möjligt innan du fotograferar!

Det är viktigt att noggrant inspektera produkten innan du går igång. Finns det märken, prislappar eller annat som behöver tas bort? Gör det i så fall. Är plagget skrynkligt? Stryk eller ånga. Gör vad du kan för att fixa till småfel och distraktioner du lägger märke till. Klädroller eller tejp är perfekt för att ta bort damm och trådar från textilier. I vissa fall kan det hända att det finns fel på kollektionsprover p.g.a. designändringar i sista minuten (passform, färger, mönster etc.) Se till att du känner till vilka designändringar som gjorts, för att du ska kunna rätta till dessa i Photoshop, eller vänta helt enkelt med att fotografera till du har fått det färdiga plagget.

Misstag #2: Inga mannekänger eller levande modeller

Många modefotografer förbiser vikten av att förmedla plaggens passform genom att använda mannekänger eller levande modeller. Istället fotograferar de plaggen platt eller på galgar. Detta är ett stort misstag! Att fotografera kläder på en mannekäng eller levande modell är nog det bästa sättet att visa plaggens form hjälpa kunderna att visualisera hur plagget skulle se ut på dem själva.

Med lite styling, kan mannekänger verkligen lyfta produkterna!

Modeller får kläderna att komma till liv, men om man inte har möjlighet att använda modeller p.g.a budget- eller tidsbegränsningar, kan en mannekäng vara det näst bästa alternativet. Att låta kunderna se plaggets form och naturliga fall kommer att ge dem en realistisk idé om hur plagget kommer att passa – vilket i sin tur ger en bättre köpupplevelse. Lite styling räcker också långt. Om plagget verkar för stort för mannekängen, så använd nåla upp eller använd klädnypor för att få till en rättvisande passform. Att fotografera på mannekänger ger dig också möjlighet att skapa snygga bilder med ”osynlig mannekäng”-effekt.

Misstag #3: För få bilder

Tvärtemot vad många tror, så är en eller två bilder per produkt helt enkelt inte tillräckligt för att en potentiell kund ska få en uppfattning om produktens kvalitet i förhållande till priset. Därför är det viktigt att ge kunderna så mycket information som möjligt genom att ladda upp minst 3 bilder per produkt – helst 5-10.

Du bör minst visa en bild framifrån, från sidan, bakifrån samt en detaljbild

Många e-handelsplattformar tillåter 9-12 bilder per produkt, men många e-handlare utnyttjar inte denna möjlighet fullt ut. Fotografera din produkt ur så många vinklar som möjligt. Som minimum bör du fotografera front, sida samt baksida ochkomplettera med närbilder av viktiga detaljer, såsom knappar, dragkedjor och broderier. Ju fler bilder du tillför produkten, desto lättare för kunden att få en bra uppfattning om produkten. Detta kommer att framhäva produktens kvalitet, ge kunderna en bättre köpupplevelse samt försäkra att kunden blir nöjd när hen väl mottager produkten.

Misstag #4: För dåligt ljus

Låt inte dina bilder se grådaskiga och underexponerade ut. Bra ljussättning bör vara en av dina fokusområden, som modeförhandlare online. Korrekt ljussättning kommer att återge produkternas färger och detaljer på ett rättvisande sätt, samt få sajten att se ren, konsekvent och professionell ut.

Inte särskilt bra ljus. Ljus från ett upplyst rum

Inte särskilt bra ljus. Ljus från ett upplyst rum

(Ljussättning av hög kvalitet – Lighting Kit Lit)

(Ljussättning av hög kvalitet – Lighting Kit Lit)

Alla plagg är olika, men med rätt ljus kan man se alla unika detaljer. Riklig belysning gör också att kameran kan ta bilder av högre kvalitet, med mindre ”brus” och mer skärpa. Ju mörkare förhållanden, desto sämre bildkvalitet – och dålig bildkvalitet kommer inte att framhäva dina produkter! Det enklaste sättet att uppnå bra ljussättning är att hyra utrustning, men om du har begränsad budget kan du också prova att använda naturligt dagsljus från ett stort fönster samt en reflektorskärm.

Misstag #5: Felaktiga kamerainställningar

Om du använder felaktiga kamerainställningar så hjälper det inte hur mycket du än redigerar i Photoshop – dina bilder kommer aldrig att se professionella ut. DSLR-kameror tar bilder i extremt hög kvalitet, men om du använder inkorrekta inställningar kan kvaliteten drastiskt försämras. Se till att du vet vad ISO, bländare och vitbalans är innan du börjar fotografera dina produkter.

1. ISO

Se till att din ISO inte är högre än 600-640. Högre ISO bidrar till distraherande ”brus” eller ”gryn”, vilket är gråaktiga eller färgade fläckar, som gör bilderna lite animerade. Ju högre ISO, desto mer brus. Dessutom gör en högre ISO att skärpan försämras, så att detaljerna inte syns lika bra. Om du använder ett kamerastativ, kan du behålla ISO på 100 eller 200 för optimal klarhet och skärpa.

ISO 640

ISO 640

ISO 6400

ISO 6400

2. Bländare

Bländaren, som representeras av bokstaven f på dina kamerainställningar (f/16, f/2.8), kontrollerar fokus. Generellt gäller, att ju högre bländarsiffra, ju fler aspekter av bilden kommer att vara i fullt fokus. I exemplet ovan, är mer av plagget i fokus vid f/22 än det är vid f/3.5. Därför ska du ställa in bländaren på mer än f/11, vilket kommer att göra att alla delar av din produkt kommer att vara i fokus.

Aperture 3.5

Aperture 3.5

Aperture 22

Aperture 22

3. Vitbalans

Vitbalansen refererar till färgåtergivningen i bilden. Orangea och röda nyanser är generellt ”varmare”, medan lila och blå nyanser är ”kallare”. Färgåtergivningen i en bild beror på vilken ljuskälla som använts samt kamerans vitbalans, som kontrollerar hur kameran tolkar de färger den fotograferar. Det finns många olika typer av ljuskällor, men den vanligaste är tungsten, fluorescerande, LED och naturligt solljus.

Tungsten

Tungsten

Fluorescent

Fluorescent

Flash

Flash

Auto

Auto

Du kan ställa in vitbalansen specifikt utifrån den typ av ljuskälla du använder, eller så kan du ställa vitbalansen på AUTO och låta kameran bestämma. Vad du än gör, så glöm inte bort vitbalansen, för då får du snabbt problem i Photoshop när du försöker återskapa de korrekta färgerna. För mer hjälp med dina kamerainställningar, läs våra artiklar om ISO och kamerainställningar.

Misstag #6: Inkorrekt färgprofil

Många modefotografer glömmer, eller känner inte till, det viktiga steget då man ska konvertera redigerade bilder till webboptimerad färgprofil. Färgprofilen består av ett specifikt antal färger som kan presenteras i en given bild. Några profiler som finns är RGB, CMYK, och SRGB. Utan rätt färgprofil, kommer produkterna att se helt annorlunda ut när man tittar på dem via olika datorskärmar, webbläsare och till och med hemsidor. SRGB är den bästa färgprofilen när det gäller att få så konsekventa bilder som möjligt. Du kan välja att ställa din kamera på SRGB, vilket eliminerar behovet av att konvertera filen till SRGB efter redigering. Men, SRGB upptar färre nyanser än kamerans standardinställning RGB, så många professionella fotografer väljer att konvertera efter redigering, för att undvika möjligheterna vid redigering.

Misstag#7: Dålig efterbehandling

Många e-handlare redigerar inte sina bilder rätt, speciellt när det gäller beskärning, justering, färg och bakgrund. Det bästa är att vara konsekvent med all beskärningar, justeringar och bakgrunder, så att dessa parametrar är identiska på samtliga bilder. För att försäkra sig om att bilderna alltid är konsekventa och för att minska behovet av efterbehandling, rekommenderar vi att man skapar riktlinjer för både fotografering och redigering.

1. Justering

Se till att dina produkter har samma storlek och är centrerade i bilden, så att alla vinklar, hörn och kanter står lika när bilderna är uppställda bredvid varandra. En konsekvent hemsida gör webbutiken mer attraktiv och kommer att boosta din försäljning. Det enklaste sättet att se till att justeringen är korrekt är att skapa några riktlinjer i en Photoshopmall.

2. Beskärning

I likhet med justering, så är det viktigt att man beskär produktbilderna identiskt, så att kunden får en ren och konsekvent köpupplevelse. Om du använder dig av riktlinjer för justering, så bör det inte vara något problem att lägga till instruktioner för konsekvent beskärning och bildstorlek.

3. Bakgrunder

Vissa e-handlare väljer att använda olika bakgrunder för att visa fram sina produkter. Även om det kan verka oviktigt, så kan din webbutiks utseende, professionalism och attraktion öka dramatiskt om produktbilderna är konsekventa. Att välja en bakgrund, som man sedan håller sig till, kan också minska efterbehandlingstiden. En generell uppfattning är att en vit eller ljus bakgrund är den mest attraktiva att använda som e-handlare.

4. Färger

Ett annat vanligt misstag inom modefotografering är felaktigt återgivna färger. Trots att kameran är bra på att återge hyfsat korrekta färger om du låter den ställa in vitbalansen själv via AUTO-inställningen, så finns det vissa färger – som neonröd och neonrosa – som är svåra att fotografera korrekt, och bilderna behövs ofta rättas till i Photoshop.

Här är tre varianter av röd.

Felaktiga färger kan göra kunder frustrerade och missnöjda, så ägna ett par extra minuter på att se till att färgåtergivningen är korrekt innan du laddar upp bilderna på webbutiken. Huvudsaken är att du vill att kunderna ska se produkten precis som den kommer att se ut när den anländer med posten.

Det finns ett otal sätt att manipulera färger, så lär känna Photoshop´s olika verktyg. När du har justerat färgerna, kom ihåg att konvertera bilderna och spara dem i SRGB-format, för att se till att olika webbläsare, skärmar eller hemsidor inte förvränger färgerna, som du har jobbat så hårt för att justera.

Nu när du känner till de 7 vanligaste misstagen vid fotografering av kläder, har du chansen att rätta till ditt arbetsflöde och se till att leverera perfekta produktbilder till dina kunder.

Att undvika dessa misstag kommer att förbättra intrycket av din webbutik och dina kunder kommer att blir mer nöjda, när produktbilderna motsvarar deras förväntningar på plaggen.